Vaarwel, meneer Menière

Triomf, triomf, heft aan de luit, want het lichaam zegt: het is eruit. (Pollens, dat is een variant op Tollens.) Wat is eruit? De Ziekte van Menière. Dat durf ik nu met zekerheid te zeggen.
Ik had er jaren last van. Als je daar een aanval van krijgt, word je idioot duizelig, zodat je niet meer op je benen kunt staan. Je moet hevig braken en – in mijn geval – een uurtje of acht, een enkele keer zelfs twaalf, platliggen in een verduisterde kamer. Dan is het over, voorlopig.
Het ergste is de wetenschap dat je bijvoorbeeld niet naar een zanguitvoering van het koor van je zoon kunt. Dat concert is in Amsterdam en het risico dat zo’n aanval komt terwijl je in de trein zit of zelfs tijdens de uitvoering, is te groot. De ziekte was, zoals de kno-arts het uitdrukte, in een ‘invaliderende’ fase. Op den duur had ik een professionele kotszak bij me, maar dat was voor een kort en niet te ver verblijf buitenshuis.
Mijn laatste serieuze aanval – sindsdien slechts een paar aanzetjes die weer wegebden –  had ik vorig jaar tijdens mijn verjaardag, toen ik dacht dat het grootste gevaar nu wel was geweken. Ik lag zo’n acht uur gestrekt en zo min mogelijk bewegend in een mooie, met zorg uitgekozen hotelkamer in Limburg. De volgende dag voelde ik me enigszins zwakjes, maar toch weer goedgemutst.
Ik durf nu weer alles: lange fietstochten maken, een vriend in Buurmalsen opzoeken, naar de Wadden reizen. Ik weet nu (vrijwel) zeker dat ik daar goed aan doe. Ik heb namelijk in Trouw een interview gelezen met een lotgenoot: de muzikant Anne Soldaat, voorheen gitarist van Daryl-Ann.
Hij zei: “Ik wist nooit wanneer het kon toeslaan. Ik heb een paar keer gehad dat ik in de trein zat. Kwamen we het station binnen. Iedereen dacht dat ik stomdronken was. Ik weet nog dat ik me vasthield aan bankjes en prullenbakken en zo naar huis ben gestrompeld. En dan daarna acht uur op bed liggen in het donker; hoe stiller ik lag, hoe minder ik hoefde te kotsen. Echt, oh my God.”
Een feest der herkenning. Maar hij is er vanaf gekomen. De evenwichtsstoornis is eindig. Soldaat: “Het enige wat ik eraan heb overgehouden is blijvende gehoorschade, een kapot linkeroor. Links hoor ik niks meer.” Bij mij zat het rechts. Met dat oor hoor ik niet niks, maar bijna niks meer.
Mijn kno-arts haalde er op zeker moment een neuroloog bij, want misschien was het wel migraine wat ik had. Ik was, werd met enige ironie gezegd, ‘een interessant geval’. Maar nu ik dat interview met Anne Soldaat heb gelezen, weet ik het zeker: het was Menière, met de nadruk op was.
Ik heb er van pure opluchting een tekst bij gemaakt, op muziek van mijn kompaan Theo van Duijl. Ik doe een deel hieronder:

Eindelijk vrij

Ik kreeg vaak onverwacht bezoek
Van een ongewenste heer
Hij gaf meteen een rechtse hoek
En ik ging bijna neer

Kon niet meer op mijn benen staan
Als een dronken idioot
Ik heb zijn naam heel goed verstaan
Zijn daden bennen groot

Door ziekte en misère
Liet hij me heftig braken
Het was de heer Ménière
Die mij kapot wou maken

Ik moest ervan af, ik ben ervan af
Door mazzel ben ik eindelijk vrij
Ik prijs de dag, ik prijs de dag
Dat ik weer leven mag

De klap doet niet het meeste pijn
De angst ervoor is erger
Altijd ongerust te zijn
Dat is pas hemeltergend

Gewoon op weg te durven gaan
Van reizen durven dromen
Niet angstig stil te blijven staan
Omdat hij elk moment kan komen

Menière, jij zieke oudgediende
Blijf heel ver van mijn bed
De groeten aan je vrienden
Alzheimer en Tourette

Ik moest ervan af, ik ben ervan af
Door mazzel ben ik eindelijk vrij
Ik prijs de dag, ik prijs de dag
Dat ik weer leven mag

Bob Frommé

2 thoughts on “Vaarwel, meneer Menière

  1. Tof! Ik had dat ook, en met ouder worden minder. Nu is het weg, alleen heb ik er hoogtevrees aan overgehouden en schrik om te vallen. Behalve een licht gesuis in de oren en een duur hoorapparaat, geen problemen meer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.