Corps

Die ontgroening weet wat. Voor de zoveelste keer komt naar buiten dat aankomende studenten extreem worden vernederd, geschopt en in elkaar geslagen, althans door ouderejaars bij het corps. Lekkere jongens, die het nog ver zullen brengen.
Nog niet zo heel lang geleden hoorde ik in alle vroegte op een station een redeloos gebrul. Het kwam uit tientallen kelen. Voetbalsupporters! Maar zo vroeg al? Nu zag ik vanuit de trein de mannen lopen. Ze droegen geen sjaals en geen toeters. Ze brulden alleen, een laag, hol geloei, waarin geen woorden te herkennen waren.
De mannen liepen in een langgerekte groep over het perron richting de uitgang, zodat het gebrul lang aanhield. Ze waren jong en tamelijk goed gekleed. Ik zag nu wat die jongens waren: studenten. Die kunnen ook brullen. Hooligans en de vermeende elite hebben dezelfde houding: schijt aan alles. Die studenten moesten aankomende corpsballen zijn die op bevel van een ouderejaars verplicht waren langdurig te loeien.
Ja, dat is lachen. Er gaat niets boven studentenhumor. Zo zag ik ooit een foto van geknielde jongens onder een Amsterdamse  spoorbrug, die met slaapzakken over hun hoofd werden afgeblaft door ouderejaars. Voorbijgangers schrokken zich kapot, omdat het inwijdingsritueel er zo angstaanjagend uitzag.
In de jaren zeventig woonde ik in ‘de roetkapkamer’, een lang, hoog vertrek met lambrisering in het landhuis Nieuw-Amelisweerd, in een bos nabij Utrecht. In 1965 was een jonge student, jonkheer David Rutgers van Rozenburg, aan een strenge ontgroening onderworpen door het adellijk dispuut Tres. Hij kreeg een roetkap opgezet die niet behandeld was met het ‘veilige’ steenkoolroet, maar met petroleumroet, waardoor hij stikte. Volgens de overlevering was die jongen ontgroend op het landgoed Amelisweerd en meer in het bijzonder in het toen leegstaande landhuis en nog meer in het bijzonder in mijn kamer.
Sommige andere bewoners in dat huis hadden schrik van die plek en er werd zelfs beweerd dat vanuit het holle van die kamer geluiden waren gehoord, ook toen hij nog niet was bewoond. Ik ben er wel eens geschrokken van een idioot grote spin vlak boven mijn hoofdkussen, maar de dode student heeft mij nooit bezocht.
Het nieuws over Amsterdam en vandaag ook weer over Groningen vermeldt geen doden, maar wel gewonden. Ik vermoed dat de daders dezelfde sadistische inslag hebben als sommige verkenners die ik heb mogen meemaken. Verkenners (katholieke padvinders) gaan elk jaar op kamp. Ik ging mee als groentje.
Vast ritueel: de lianentocht. De leiding had op de woensdagavond een touw door het bos gespannen waarlangs de jongens geblinddoekt moesten voortlopen of -kruipen, de jongsten als laatsten. Onderweg joegen oudere verkenners die jongsten schrik aan door plotseling in hun oor te brullen of een met bladeren bedekt zeiltje onder ze weg te trekken. Sommige oudere verkenners gingen een stap verder. Die hadden er, gedekt door de duisternis, schik in de jongsten tegen een doornstuik aan te duwen of in de brandnetels te gooien.
Geef mannen de gelegenheid straffeloos gewelddadig te zijn en er zullen altijd types zijn die daar dankbaar gebruik van maken. Dat gebeurde bij de verkennerij en gebeurt – structureler en heviger – bij de welopgevoede heren van het corps.

Bob Frommé

One thought on “Corps

  1. Ik ben, lang geleden, een paar jaar lid geweest van een verkennersgroep.
    In ons honk (naast de kerk aan de Goudserijweg in Kralingen) noch op kamp (hike) heb ik ooit iets gemerkt van gewelddadigheden of afknijperijen.
    Later, in militaire dienst, heb ik een paar ontgroeningstaferelen meegemaakt maar die waren mild vergeleken met wat studenten zich menen te kunnen veroorloven.

    Zolang het niet uit de klauwen loopt en misdadig wordt ben ik niet tegen ontgroening; het hoort bij het proces van volwassen worden.
    Watjes, snowflakes en huilstruiken hebben we al genoeg tegenwoordig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.