Romdram

Je hebt de romantic comedy, kortweg romcom genoemd. Je hebt ook het romantic drama, dat bij dezen wordt afgekort met romdram. Zowel de romcom als het romdram drijft op clichés. In de romcom doet Hugh Grant mee of Julia Roberts of allebei. De romcom loopt goed af, het romdram niet. In beide genres doen strijkerssecties mee.
Het eerste cliché is: bekende filmacteur met goed gelukt uiterlijk krijgt iets met bekende filmactrice met goed gelukt uiterlijk.
Stel, je hebt een romcom of romdram dat in de middeleeuwen speelt. Dat genre heeft zijn eigen clichés. Geen film over de middeleeuwen zonder varkens in de modder, kinderen met vuile gezichten, vuren, rook boven het land en een herbergscène. (Ook in de serie Peaky Blinders – jaren twintig – gaat geen scène voorbij, of er brandt op straat ergens ten minste één walmend vuur.) In die middeleeuwse herberg zitten baardige mannen enorme kippenbouten of varkensdijen te eten dat het vet hun langs de kin druipt. Ze drinken enorme pullen bier en als de dienstmaagd langskomt, slaat een van de mannen haar hard op de kont, waarna allen uitbarsten in een bassige lach: “Hohohoho!”
In één van de eerste scènes rijdt een ridder het dorp binnen op zijn prachtige paard. Vroeger herkenden we in hem dadelijk Rutger Hauer, tegenwoordig zien we dat het Fedja van Huêt is of Barry Atsma of Thijs Römer. In het volk dat langs de weg staat, herkennen wij tussen alle figuranten het gezichtje van Anna Drijver, Carice van Houten, Anniek Pheifer of, wat sinds Nova Zembla ook kan, Doutzen Kroes, al was dat haar enige filmoptreden. (Talent schijnt toch nog een rol te spelen.) Wat denken jullie, jongens en meisjes? Zal Fedja, Barry of Thijs Anniek, Carice of Anna krijgen, of wordt het één van die andere, onbekende, veel minder knappe types?
Op Netflix heb je Up close & personal uit 1996, een romdram. (Niet aan te bevelen.) Speelt in de wereld van het tv-nieuws. Wie is de oude rot in het vak? Robert Redford zelf! En wie komt aankloppen voor een baan bij het nieuws? Allemachtig, dat is Michelle Pfeiffer! Zouden die twee elkaar krijgen?
Even denken, hoor. Eh jawel, maar zoiets duurt een tijdje in zowel de romcom als het romdram. Er ligt geen diep water tussen de koningskinderen, zodat zij bij malkander niet kunnen komen, maar een hinderlijk obstakeltje hier en een wrijvinkje daar zorgen voor enig oponthoud. Maar dan ontbrandt toch de liefde en barst de strijkerssectie los, waardoor je de tranen over de wangen lopen, als je daar gevoelig bent en de boel niet verpest door “Ja hoor, daar hebben we de violen!” te roepen.
Redford wil nog één keer iets groots doen in de nieuwssfeer en reist naar Zuid-Amerika, hoewel Pfeiffer hem liever bij zich had gehouden. “Wil je me niet zien?” vraagt zij. Hij vindt haar prachtig, misschien zelfs godsgruwelijk prachtig, en hij zegt: “Zo veel dat het pijn doet.” Mooi, hè? Dat hebben wij romantici ook vaak genoeg gezegd.
Maar hoe gaat het nu verder? Let wel, dit is een romdram. Allen: “Hij gaat dood! Hij raakt ten minste zwaar gewond.” Inderdaad, Robert in hinderlaag, Robert dood. We krijgen onze zin, en daar gaat het maar om in een romdram of romcom.

Bob Frommé

3 thoughts on “Romdram

 1. Over cliché’s gesproken.
  Ik kijk naar series op NPO, RTL en BBC First, de mainstream zenders zeg maar, en dat zijn hoofdzakelijk detectives, politieseries en drama.
  Wat ik daar aan huilende mannen, tandenpoetssessies, eten van broodjes tot aan lunches en diners tegenkom waarbij graag met volle mond wordt gesproken, mag enige naam hebben.

  Nog afgezien van de zwaaiende camera’s waarbij bijvoorbeeld een shot van een persoon aan een tafel trillend van links naar rechts en van boven naar beneden wordt gefilmd alsof er een aardbeving gaande is en ik de neiging krijg om m’n riemen vast te maken.
  Wordt alles met een iPhone gefilmd door iemand met een tremor tegenwoordig?
  Of is dat dynamisch of zo?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.