Dekens laken sloop (4)

Het is een oeroud grapje: ‘Appel: Citroen? Zo’n peer.’ (Karel Appel over collega-schilder Paul Citroen.) Het is te beschouwen als de voorloper van DEKENS LAKEN SLOOP, de kop boven een bericht over geestelijken die zich uitspraken tegen de sloop van een kerk.
Ik tekende meer van zulke berichten op, zoals: SPRUITEN RAPEN KOOLTJES, over kinderen die in de verlaten mijnschachten van de Borinage op zoek moesten naar bruikbare brandstof. En: BESSEN PRUIMEN MANDARIJN, over een bejaardentehuis waar de oude vrouwen zich met plezier bezighielden met lessen Chinees, hun gegeven door een medebewoonster die sinologie had gestudeerd.
Maar de zoektocht ging verder. Zie hieronder.

Alkmaar – Bewoners van het bejaardentehuis De Volle Aandacht zijn meermalen opgeschrikt door incidenten in hun directe omgeving. Wie achter zijn rollator een ommetje maakt, loopt het risico te worden aangevallen door straatjeugd die nauwelijks ouder is dan twaalf jaar en zich de Bende van de Ouwe Sok noemt. De directie maakt zich ernstige zorgen: “De toestand is onhoudbaar, ook voor het personeel. Ik geef het je te doen: steeds maar weer die volle luiers van doodsbange bewoners verschonen.”

Het plaatselijke huis-aan-huisblad LokaalTotaal bedacht een treffende kop boven dit bericht: BROEKJES PAKKEN SOKKEN.

En dan nu een bericht over onrust in adellijke kring, waar de hiërarchie nogal eens tot scheve ogen leidt.

Den Haag – Een comité van adellijke personen heeft de Regering een petitie aangeboden, waarin zij zich beklagen over de voorkeurspositie van de hogere echelons in de adel. Woordvoerder Hendrik Markies van Heerwaarden thoe Kolfschoten: “Wij kunnen ons niet langer verenigen met de privileges die aan hertogen en prinsen ten deel vallen. Aan deze afschuwelijke toestand moet en zal een einde komen!” De petitie werd in ontvangst genomen door Ankie Broekers-Knol, die spontaan In Den Haag, daar woont een graaf aanhief.

De Haagse Courant zette er deze enigszins tendentieuze kop boven: MARKIEZEN BLIND VAN JALOEZIE

Over het ongenoegen van dierenbeschermers bereikte ons dit bericht aangaande de afnemende wildstand in het Limburgse.

Berg en Terblijt – De dassenpopulatie in ons mooie Limburg neemt zienderogen af door nietsontziende stroperspraktijken. Daartegen komen vertegenwoordigers van de Dierenbescherming in het geweer. “De das is nog maar net terug van weggeweest,” aldus een woordvoerder. “En nu wordt de soort alweer bedreigd. Het lijkt erop dat de das de korenwolf achterna gaat. En tegen de stropers zeg ik: Doe kóns hoeag en lieëg springe, ’t moog neet!

Het Belang van Limburg bedacht deze kop: STRIKKEN STROP DASSEN.

In dezelfde sfeer is de ophef over verboden jachtpartijen rond het dorp Doel, nabij Antwerpen. De schepen van die stad (wethouder, zouden wij zeggen) heeft daar uitgesproken ideeën over.

Antwerpen – Bewoners van Doel worden ’s nachts geregeld opgeschrikt door het geknal van geweerschoten. Verantwoordelijk bestuurder, schepen Raymond Luyckxs, heeft een tirade gehouden die er niet om liegt: “Wat mij betreft worden die jagers zelf afgeknald. Excusez le mot.” Luyckxs heeft assistentie van het leger gevraagd.

De Gazet van Antwerpen wist daar wel raad mee: SCHEPEN UITGEVAREN TEGEN JACHT.

Tot zover deze berichten. Wij blijven ter zake diligent.

Bob Frommé

P.S. Ons checking department heeft vastgesteld dat de stad Alkmaar inderdaad beschikt over een bejaardentehuis met de naam De Volle Aandacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.