Stukjes

We beginnen met iets gruwelijks. Het plaatje is een Russische instructie hoe je een massagraf moet aanleggen. In dat graf is plaats voor duizend dode Oekraïners. En dan niet alleen de zogenaamd echte, vooraanstaande ‘nazi’s’, maar ook gewone Oekraïners, die immers dat nazisme mogelijk maken. In de ogen van de Russen draagt dit bij aan ‘de oplossing van de Oekraïense kwestie’, wat hetzelfde klinkt als Hitlers ‘Endlösung der Judenfrage’. (De bron in dezen: de Nieuwsbrief van Michiel Bicker Caarten.)

En dan nu iets opluchtends. Vorige week bereikte ons de tijding dat Maarten Ducrot stopt als co-commentator van de Tour de France. Of hij dat vrijwillig doet, is de vraag. Maarten is vast een aardige vent, die uit eigen ervaring veel wielren- en parcourskennis heeft, en toch werd ik af en toe dol van zijn observaties. Hij kon op niks af in het hoofd van de renners kijken. Als iemand achteraan een kopgroep reed, zat die te ‘linkeballen’. Altijd dat linkeballen. Maarten wist het zeker, maar zo’n renner kon misschien niet beter. Dat bleek dan als hij moest lossen.
Of Vingegaard zat in het wiel van Pogačar, die tevergeefs had geprobeerd van hem weg te rijden. Als dan op het gezicht van Vingegaard een kleine grimas verscheen, waarschijnlijk een teken van vermoeidheid na al die cols van de eerste categorie, wist Maarten hoe het zat: “Moet je nou kijken, joh. Hij zit gewoon te gniffelen.” Ik hoef me daar nu niet meer over op te winden.

Mijn vrouw sprak af met haar tweelingzus. Het tijdstip van die afspraak vond ik erg grappig: 12.17 uur. Dat kun je immers niet doen, op de minuut af een afspraak maken. Nu ja, wel op het hele en halve uur en kwart voor en kwart over kan ook nog, maar als je vijf over half voorstelt, word je uitgelachen. Ik weet dat uit ervaring. Ik ging elke week op zaterdag met de trein van Utrecht naar Rotterdam om te repeteren met onze band Noodweer. Maar ingevolge de OV-tijden kon ik daar niet op het afgesproken uur, half één, zijn. Wel vijf minuten later. Dus stelde ik voor om af te spreken om vijf over half één, omdat ik een bloedhekel heb aan te laat komen. Het ging maar om vijf minuten en toch vond ik het een leuk idee. En waarom niet? Doe jij eens effe lekker normaal.

Ik hou van cryptogrammen. Genieten van de opgave ‘Werden die gespeeld door W.C. Fields?’ en uitkomen bij ‘pleerollen’. Er is één enorme valkuil bij het cryptoën: een oplossing die goed is en toch fout. Ik heb al eens de opgave ‘Zakdoek’ vermeld. Het lampje in mijn hoofd floepte aan en ik zag ’m: ‘Parachute’! En de h klopte (‘Smakelijke Duitser’: ‘Hamburger’.) Toch was het fout. Moest ‘Valscherm’ zijn, ook met de h op vijf. Ernstig geval van cryptonarigheid.
Daar zijn er meer van. ‘Opvliegend meisje’: Merel was fout, moest Griet zijn. ‘Do is om op te vreten’: niet Noot, maar Nasi. ‘Vrijetijdsbesteding van de barman’: niet Tapdansen, maar Cafésport. Dan schiet je weliswaar raak, maar in de verkeerde roos.

Bob Frommé

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.