Geheugen, spreek!

Niet roken, niet drinken, sporten, minstens acht uur slapen, gezond eten, veel gesprekken voeren, een nieuwe taal leren en elke dag puzzels oplossen – zo ziet het leven eruit van iemand die bewust bezig is zijn geheugen op peil te houden. Mijn leven ziet er zo niet uit. Ik kom maar tot drieëneenhalf vinkje. Dat verklaart misschien waarom ik al een tijd moeite heb met namen en soms naar de keuken loop en me daar een seconde afvraag wat ik ook alweer ging doen, al kan dat natuurlijk gewoon de leeftijd zijn.
Je geheugen gaat achteruit, maar daar schijn je iets aan te kunnen doen. Zie boven. Deelnemen aan Max Geheugentrainer is ook nog een optie. Mijn sterkste geheugendeel is de taal, mijn zwakste het beeld. Ik verloor van mijn kinderen al een potje Memory toen ze zes waren, maar treffende uitspraken van lang geleden staan in mijn geheugen gegrift.
Mijn vriend de acteur, die van zichzelf zegt dat zijn geheugen slecht is, heeft een mooie manier om lappen tekst uit het hoofd te leren. Hij bezoekt vaak zijn vriendin, op de fiets, en op die route kleeft hij zinnen uit een monoloog aan gebouwen, bruggen, plantsoenen etc., zodat hij beeldende geheugensteuntjes heeft. Hij is als het ware zijn eigen geheugentrainer.
Hoe je je korte-termijngeheugen moet trainen, weten ze krankzinnig goed in Mongolië. De Mongolen beschouwen zo’n training als een nationale sport, hoewel ze ook goed met paarden zijn. Ik heb laatst voorbeelden gezien van ongelooflijke Mongoolse geheugenprestaties. Een tiener kreeg een goed geschud pak kaarten. Hij mocht daar twee minuten naar kijken. Pak wegleggen, een nieuw, ongeschud pak ter hand nemen en de kaarten in dezelfde volgorde leggen als van dat eerste pak. Hij slaagde glorieus.
Zie ook de prestatie van een zesjarig Mongools meisje. Zij kreeg een onopgeloste Rubik’s cube in handen, waar ook zij slechts twee minuten naar mocht kijken. Vervolgens werd haar een blinddoek voorgebonden. Aldus gehandicapt en honderden handelingen verrichtend slaagde zij erin de kubus in de gave beginstand te krijgen. Er schijnt ook een wat oudere jongen te zijn die – een record – de opgave in twintig seconden oploste.
Het menselijk brein is tot onwaarschijnlijke dingen in staat. Zo kan het lange-termijngeheugen je op slinkse wijze bedriegen, zodat je al fabulerend het verleden vervormt. Dat doe je zelf, maar je weet het niet.
Ik heb een vriend die een bijzondere eerste herinnering had. Die ging als volgt: zijn oma reed hem als baby door de buurt, een kennis wierp een blik in de kinderwagen en vroeg hoe oud dat kleinkind was, waarop mijn vriend een gebald vuistje in de lucht stak, wat wilde zeggen: nul jaar. Dit werd hem later verteld, maar op den duur herinnerde hij het zich ook. Hij heeft nog een tijdje in die herinnering geloofd, tot hij inzag dat het niet waar kon zijn. Zo voorlijk was zelfs hij niet.
Het geheugen spreekt, maar lang niet altijd de waarheid.

Bob Frommé

P.S. Vorige week noemde ik de Nieuwsbrief van Michiel Bicker Caarten als bron. Die interessante, gratis nieuwsbrief heet De Bicker.

Advertentie

2 thoughts on “Geheugen, spreek!

  1. Mijn geheugen lijkt me af en toe bij de neus te nemen . Mijn geheugen denkt namelijk dat ik bij je in de eerste klas zat van de St.Aloyiusschool . De meester z’n naam was Stapels ( hij rookte Rothmans sigaretten ). Maar dat kan niet want de naam Bloemkolk klopt niet ( of je moet je naam later aangepast hebben omdat je getrouwd was met Mariska van Kolk ) De slijterij en de plek waar hij zat , klopt wel . Je zal je wel verzuchten , daar heb je d’r weer een die denkt dat hij bij me op school heeft gezeten , en ook nog in dezelfde klas . Bekende mensen klagen daar altijd over .

    • Was dat het schooltje in dat zijstraatje van de Isaäc Hubertstraat? Meester Stapels had een klompvoet, als ik me goed herinner. Mijn geheugen herkent helaas jouw naam niet, Eddy. En ik verzucht dat niet. Bekend ben ik trouwens ook niet. (Nu ja, even in 1983, toen Noodweer het hitje In de disco had.) Hartelijke groet van Jos

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.