De Onbekende Acteur

Ik had ooit een idee dat ik meedeelde aan de wereld, maar dat niet ten uitvoer werd gebracht, hoewel het een goed idee was. Ik pleitte voor de oprichting van een monument voor de Onbekende Acteur. Veel acteurs – figuranten tellen we niet mee – blijven naamloos, want hun naam staat wel ergens op de aftiteling, maar die ben je meteen weer vergeten. Ze zijn meestal niet moeders mooiste. Je vraagt je soms af waar ze die rotkoppen vandaan halen.
De Onbekende Acteur die ik als eerste dat monument gunde, trad op in de prachtfilm Deliverance. Hij heeft een onaantrekkelijke kop, met een beetje kwaaie wil een varkenskop. Hij wordt in de bergachtige wildernis van Tennessee verkracht door een lid van een plaatselijke bende whiskey-stokers met gebitten als kerkhoven. De Onbekende Acteur krijgt daarbij het bevel om te krijsen als een varken. (Daar is hij jarenlang mee achtervolgd. Mensen die hem tegenkwamen, riepen “Krijs als een varken!” naar hem.)
Ik stelde me voor dat hij als aspirant-acteur bij de telefoon zat te wachten op een aanbieding. Ha, daar was de assistent-assistent-castingdirector van Deliverance. “Wij zoeken iemand,” zei die persoon, “die een kop heeft als een varken. Nu, die heeft u. Maar u moet ook nog eens kunnen krijsen als een varken. Doet u maar even.” De Onbekende Acteur slikte, haalde diep adem en zette een keel op. Hij kreeg de rol.
Burt Reynolds sprak hem in die film steeds aan met ‘bolle’. Maar hij mocht, naast alle vernederingen, enigszins zijn gram halen door zijn commentaar bij een actie van macho Reynolds, die in de film Lewis heette. Lewis schoot met pijl en boog en veel machtsvertoon een vis uit de rivier en de bolle riep: “Terrific, Lewis!” En zei zacht terzijde: “I hate him.”
Die lelijke acteur bleef lelijk, maar hij speelde na dit debuut vaker in films. Ik leerde nu ook zijn naam kennen: Ned Beatty. Hij verdiende zelfs een Oscar-nominatie. De titel Onbekende Acteur ging weliswaar aan zijn neus voorbij, maar hij had zich, met zijn kop, bewezen als een Karakteracteur. Die afschuwelijke mountain men waren de eigenlijke Onbekende Acteurs.
Later zag ik de film Phileine zegt sorry. Daarin komt een scène voor op een feest. Drie meiden onder leiding van Kim van Kooten zeiken een zielige jongen af, die met zijn rug tegen een koelkast staat gedrukt. Meiden doen dat niet zo (en zeker Kim van Kooten niet), maar die jongen zit ermee. Ze pesten hem met zijn lelijke hoofd en zijn saaie persoonlijkheid. Hij zegt niets terug.
Iemand moest die jongen spelen. Hij mocht niet mooi zijn. Hij moest lelijk zijn en zijn lelijkheid nog laten verhogen door gegrimeerde pukkels. Hij zat niet bij de telefoon, maar lette wel scherp op zijn mobieltje. Ha, daar was de assistent-assistent-castingdirector van Phileine zegt sorry. “We hebben je in het grote fotoboek gevonden. Je hebt een perfect sullige kop. Kun je zwijgen, als je vernederd wordt? (stilte) Mooi zo.”
Hij is de waarlijke Onbekende Acteur. Dat monument komt er niet, maar ze hadden hem toch wel een Gouden Kalf voor de Ondankbaarste Rol kunnen geven?

Bob Frommé

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.