We gaan ervoor!

Het was erg gezellig op het caféterras. Hoe het ontstond, weet ik niet meer, maar opeens lag het idee op tafel om met de aanwezige groep vijftigplussers op vakantie te gaan op de wijze van We zijn er bijna!, zij het in sterk gewijzigde vorm. Aan mij de eer om aan MAX-baas Jan Slagter een brief te sturen om dit programma-idee aan hem op te dringen. Dit is de conceptbrief:

Ha die Jan!

Hier spreekt Bob Frommé. En ik spreek, behalve voor mezelf, ook voor een groep middelbare lui ofwel vijftigplussers ofwel energieke types die niet tot hun borstbeen in het graf staan. Wij bieden onszelf aan als alternatief voor de mensen in We zijn er bijna!, dat uiterst langzame televisieformaat waar ook wij enorm van genieten. Juist omdat er zo weinig in gebeurt. Het is een oase van rust in ons drukke bestaan. Wij willen die mensen dus niet verdringen. Leven en laten leven, zeg ik wel eens. (Je mag me citeren.) MAX hoeft niet alleen een podium te bieden aan senioren. Wij vijftigplussers zijn er ook nog!
De nieuwe formule heet We gaan ervoor! Dat wil zeggen: een groep vijftigplussers maakt in laten we zeggen Italië een camping onveilig. We komen met de auto, maar niet met een caravan. Veel te veel gedoe. Alleen al dat eindeloze parkeren! Er moet dus al behuizing zijn: huisjes, boshutten, desnoods glampingtenten.
Het programma mist dan wel bepaalde gesprekken zoals deze, die ik ooit op een camping heb opgevangen uit de mond van twee grijsharige vrouwen (het onderwerp was een speciale washand waarmee je de caravan kunt reinigen):
“Hij is in de aanbieding bij de Aldi: tweevijfennegentig.”
“Geen geld!”
“Het is Duits, het komt in elk geval uit Duitsland.”
“Jaja.”
“Ideaal. Je kan ’m in de kookwas doen bij veertig graden.”
Zulke conversaties hebben wij niet. Wij hebben diepgaande menselijke gesprekken, maar vooral veel lol. Ja, we lachen veel. Eigenlijk net zo veel als de deelnemers aan We zijn er bijna! Het punt is alleen dat die mensen lachen om niets, wat op zich wel weer grappig is. Zowat elke zin die ze uitspreken, laten ze volgen door een lach, alsof er zojuist een kostelijke grap is gemaakt. “Nou, dan ga ik daar ook maar eens kijken, hahaha.” Wij lachen om echte grappen die we helemaal zelf bedenken. En reken maar dat de kijker daar een potje van kan genieten!
Wat de samenstelling van de groep betreft zijn er zowel stellen als vrijgezellen onder ons. We moeten ook zorgen voor een weduwnaar, zodat Martine van Os een mooi, menselijk gesprek kan voeren. Ja, Martine moet ook mee.
Overigens verschillen vijftigplussers van echte senioren door hun optreden in de seksuele arena. Voor de meeste senioren is dat een afgesloten terrein, voor ons niet. Jongens en meisjes van vijftig tellen nog wel degelijk mee in die arena. Daarom moet onze weduwnaar of weduwe in de gaten worden gehouden. Hij of zij zou zomaar een huwelijksdrama kunnen veroorzaken, wat natuurlijk wel goed is voor de kijkcijfers.
Net als de senioren uit WZEB! zijn wij van We gaan ervoor! geïnteresseerd in culturele uitstapjes, naar een koele kerk in de bloedhitte bijvoorbeeld of naar een wijngaard of brouwerij om daar de lokale cultuur tot ons te nemen. De nazit levert geweldige televisie op, durf ik nu al te zeggen.
Wat denk je van dit format, beste Jan? Ik weet zeker dat jij zelf daar beter in zou passen dan in WZEB! Dus wat let je? Ga ervoor!
We horen nog van je.

Met levenslustige groet,

Bob Frommé (zelf 71, maar ik mag meedoen – 71 is het nieuwe 51)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.