Stukjes ergernis

Laten we het over ergernissen hebben. Die gaan altijd over kleine zaken, maar het wonderlijke is dat je je daar enorm over kunt opwinden. Je zou zeggen dat je je woede beter op de grote dingen kunt richten, maar de grote dingen roepen eerder verbijstering en machteloosheid op. Ik ben niet kwaad over de Russische inval in Oekraïne. Eerder verbitterd.

We verlaten het wereldtoneel en richten ons op gele lusjes die uit vuilcontainers steken. Kijk, daar heeft iemand het verdomd zijn zak er dwars in te steken en te controleren of die wel naar beneden is geploft. Maar nee hoor, gewoon laten zitten, de volgende lost het maar op, kan mij het verrotten. Dit leidt tot intense woede en een inwendige stroom vloeken en scheldwoorden. Hier is een cursus woedemanagement nodig, want het gaat over bijna niets.

Flinke ergernis is op zijn plaats bij de woorden ‘Geen probleem’. Het is een soort mantra in de horeca. Kijk, als je een rare, speciale wens hebt die geheel buiten de menukaart omgaat, dan zijn die woorden nog wel op hun plaats. Maar binnenkomen en zeggen: “Mijn naam is die en die en ik heb gereserveerd” en dan te horen krijgen: “Geen probleem”, dat gaat mijn verstand te boven. Mijn voor de hand liggende reactie: “O, wat fijn dat dat geen probleem is. Ik maakte me al ongerust.”

Het volgende leidt niet tot woede, maar tot onbegrip en lichte irritatie. In films zie je geregeld dat iemand een koffer draagt en in de achterbak van zijn auto legt of achterop een koets bindt. Die koffer is altijd leeg. (‘Altijd’ klinkt zo veel beter dan ‘te vaak’.) Dat zie je aan de houding van de drager. Hij draagt iets dat nauwelijks gewicht heeft. En toch houdt geen regisseur daar rekening mee. Een koffer is een koffer. Dat is juist, maar er moet wel wat in zitten.

We stappen in de trein. Dit wordt een drietrapsraket van veelal vertrouwde ergernissen. Eerste ergernis: mensen die met veel gewring proberen in te stappen, terwijl anderen nog aan het uitstappen zijn. Tweede ergernis: geluidsoverlast. Mensen die keihard telefoneren, alsof kantoor houden in een volle trein de normaalste zaak van de wereld is. Ook erg: een man die – gnauwgnauwgnauw – een komkommer zit te eten. Ik had toen juist de rust van de eerste klas opgezocht. En als het stil is, heb je nog altijd een neus voor adembenemende parfums en naar een geopende waszak ruikende kippenpoten. Derde ergernis: mensen die in hun eentje een vierzitter in beslag nemen. Toen ik nog een gezin had van vier personen, heb ik zo iemand van haar plek moeten jagen. Ik had het vriendelijk kunnen vragen, maar de ergernis was te groot.
Tijdens corona reisde ik uit gezondheidsoverwegingen eerste klas. Dat beviel zo goed dat ik tegenwoordig uitsluitend nog eerste klas reis, in het volste vertrouwen dat ik de coupé niet hoef te delen met een komkommereter.

Intussen staat buiten de hele dag een hoogwerker zinloos en zielschurend te piepen. Ik denk dat ik me maar eens ga verhangen.

Bob Frommé

2 thoughts on “Stukjes ergernis

  1. Gnauwgnauwgnauw. Een betere omschrijving van komkommergeknaag kan ik me niet indenken. 🙂 En ja, treinreizigers die niet snappen dat je eerst moet (kunnen) uitstappen – basale beleefdheid – maar ook opdát zijzelf een plek hebben om te kunnen zitten… het is vooral een Nederlands fenomeen, vrees ik. Ooit stonden we in kangoeroeland met allerlei andere nationaliteiten – maar vooral Australiërs – in de rij voor een bus. Iedereen wachtte weldadig ontspannen op z’n beurt: ‘no worries’. Behalve één persoon. Die wrong zich verbeten vóór alle anderen naar binnen. We wisselden even een blik met elkaar, want inderdaad: het was uiteraard weer een Nederlander.

    • Ja, ze zijn bang dat ze geen zitplaats kunnen bemachtigen, terwijl ze vooraan staan. Het is niet alleen bot, maar ook dom. Maar Nederland is niet de enige plek op deze aarde waar dat gebeurt. Ik ben nooit in India geweest, maar heb wel beelden gezien van mensenmassa’s op perrons, die uit alle macht probeerden de trein binnen te dringen, tegen de stroom in

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.