Wel of geen hoed


Ja, honderd jaar geleden droeg iedereen een hoed. Hele stadions zaten vol met hoedendragers. Het was raar als je geen hoed droeg. Nu is dat heel anders. Ik moest erg lachen om een column van Thomas van Luyn: ‘Er is veel dat mij slecht staat, en maar één ding goed: een hoed. Hoeden staan mij geweldig. Maar ik wil geen hoed, want een man onder de 80 met een hoed is een pretentieuze zak hooi.’ Ik voel dat wel met hem mee, hoewel ik er mijn beste vrienden onder heb, onder die hoedendragers.
Een hoedendrager is toch iemand met op zijn hoofd een vlaggetje dat wil zeggen: ‘Let maar niet op mij, want ik ben een enorme persoonlijkheid.’ Vooral in Amsterdam kun je die soort aantreffen. Filosofen, architecten, artistieke leiders met zwierige sjaals en stoppelbaardgroei spelen een persoonlijkheid onder hun hoed, zeker als ze die ophouden in een niet-lekkend pand. Ik hoorde laatst de term ‘neppertje’ voor zulke persoonlijkheden. Ik denk dan spontaan aan Ronald Plasterk, voor wie die term lijkt uitgevonden. En het is een wonder dat Hugo de Jonge geen hoed draagt. O, wacht even, ik snap het al: dan gaat zijn coupe fantastique door de war.
Ik ben geen hoedendrager. Daar mis ik de persoonlijkheid voor. (Heb ik gemeen met de vogelverschrikker, die niettemin een hoed draagt.) Doe ook maar geen pet, muts of hoodie. In de goed verwarmde studio van Lubach zat rapper Brainpower met een muts op zijn hoofd. Hoewel het inmiddels heel gewoon is, bekijk ik dat toch met lichte verbijstering. Waarom die muts? Heeft Brainpower een kale kruin? Of wil hij nog steeds cool en flex zijn?
Toen ik nog klein was, wilde ik, net als nu, niet opvallen. Ik was dat jongetje uit Prikkebeen van Willem Wilmink. Dat jongetje gaat als Prikkebeen verkleed naar een feest en krijgt van zijn moeder een hoge hoed opgezet. Maar hij geneert zich, omdat hij ermee over het schoolplein moet. Hij wil hem alleen thuis op. ‘Dan ben ik jouw eigen Prikkebeen, moeder.’ Ik zou ooit, min of meer als zeeman, naar een verkleedfeestje gaan en mijn moeder wilde op mijn arm een ankertje tekenen. Dat wilde ik niet, want ik moest ermee over straat. Ik was duidelijk geen hoedendrager in de dop.
Zullen we toch nog iets ter verdediging van hoedendragers zeggen? Ja, Waarom eigenlijk geen hoed op je hoofd? Het is immers bescherming tegen de elementen? Tenzij het stormt, is het een praktisch ding. Kijk maar eens naar de ouderwetse tent. Daarin zien we een stok die stut is voor waterwerend textiel. Nadeel: de tent vergezelt de bezitter niet, de tent blijft staan terwijl de bezitter buiten in de regen loopt. Daarvoor is een oplossing bedacht: de paraplu, die de bezitter kan vergezellen op zijn weg. Nadeel: de stok moet te allen tijde worden vastgehouden. Remedie: de hoed, waarbij de bezitter zijn eigen stok is. Nadeel: niet iedereen kan een hoed dragen.
Nu ja, dan maar geen hoed.

Bob Frommé

Advertentie

2 thoughts on “Wel of geen hoed

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.